Contactati-ne

+40(0)232.216.111

Conform Codului de practica pentru producerea betonului (CP 012/1 – 2007) punctual 5.2.6 aliniatul 5 se stabileste obligativitatea  folosirii aditivilor: “Betoanele trebuie sa fie preparate cu aditivi".

Deci in componenta betonului intra: apa, agregate, ciment, aditivi plus eventual alte  adaosuri. Aceeasi  regula se mentine  si in cazul prepararii  betonului  necesar pentru   realizarea  de elemente  prefabricate mici (ex.: pavele, dale,  borduri , tuburi...) intr-un cuvant tot ceea ce inseamna fabricare de beton. 

Nu, aditivul pentru betoane nu poate  inlocui cimentul. Eronat a se crede ca folosind  aditiv se va face si o reducere  masiva a cimentului. Folosind un plastifiant sau superplastifiant pentru prepararea  betoanelor  se obtine un raport apa/ciment mai mic deci o crestere a rezistentelor initiale si finale ale betonului. Un raport a/c efectiv se determina numai in urma realizarii  unor  teste ( probe preliminare ) realizate  in  laboratoare cu personal calificat.  Probele de laborator trebuie sa se realizeze conform prevederilor Codului de practica pentru producerea betonului (CP 012/1-2007 in cazul betonului marfa), NE 013/1 – 2002 (Cod de practica pentru executia elementelor prefabricatelor din beton, betonarmat si beton precomprimat) si a standardelor   SR  EN  1338/2004 ( Pavele de beton. Conditii si metode de incercari ) , SR  13369 / 2004 -  Reguli  comune  pentru  prefabricate .

In primul rand trebuie cunoscute  caracteristicile  betoanelor  ce trebuiesc  realizate ( preparate ) si caracteristicile  componentilor :

- tipul de ciment  utilizat I AS/ 42,5 R; II AS/42,5R; ……

- lucrabilitatea  betonului: S2 sau S3/S4……..

- distanta dintre statia de betoane si locul de punere in opera

- temperatura/temperaturi de turnare….etc

Toatea aceste elemente  sunt  necesare pentru a alege un tip anume de aditiv.

Spre ex: daca  distanta de transport pana la locul de punere in opera este mare > de 60 minute atunci pot sa aleg un superplastifiant din categoria PANTARHIT RC datorita faptului ca RC inseamna lucrabilitate extinsa in timp> de 60 minute. Sau pot sa alegi intre un superplastifiant Pantarhit L (FM) (rezistente initiale si finale mult marite) alaturi de un Pantarhol 90 (VZ) – intarzietor de priza.

Nu poate fi  vorba  de  asa  ceva. Prin  utilizarea  aditivilor la prepararea  betoanelor  se   poate   reduce  dozajele  de  ciment   cu  10 -30 kg /mc ( reducere medie ) ceea  ce  acopera  aceste  costuri  ale  utilizarii  aditivilor. In schimb  a incerca  si  a sustine  ca poti  sa  livrezi  betoane  ieftine  prin  reducerea  dozajelor  de  ciment  cu  50 – 60 kg / mc  este  un lucru  periculos, idée lansata  de neprofesionisti , cu  consecinte  mari  asupra  rezistentei  si  stabilitatii  constructiilor  respectiv  siguranta  celor  care locuiesc  in cladiri  realizate  cu  astfel   de betoane.